Bir Psikoloji Öğrencisi Neler Yapmalı / Yapabilir ?

Psikolog Merve
3 min readJan 4, 2023

Acıbadem Üniversitesi psikoloji 2019 mezunuyum. Hazırlıkla birlikte beş senelik psikoloji hayatıma baktığımda neler yaptım, neleri daha iyi yapabilirdim diye düşünmeye başladığımda karar verdim bu yazıyı yazmaya. İnsanın bazen geçmişe dönüp neler yaptığına bakması ve neleri daha iyi yapabilirdimi sorması hem geçmiş defteri kapatmak hem de yeni yıla hedeflerle başlamak istiyorum. O zaman başlayalım. Hey sen, psikoloji öğrencisi!

Neler yapmak istiyorsun?

Genelde asıl soru hangi alanda ilerlemek istiyorsun oluyor fakat gerçekten de hangi alanda ilerlemek istediğimize nasıl karar veriyoruz? Mezun olduğumda dahi verdiğim karardan emin miyim? Emindim. Peki ne oldu?

Endüstri örgüt alanında birçok ders alan ben gelişim psikolojisi yüksek lisansına başvurdum ve kabul aldım. Çünkü hayatta karşılaştığımız fırsatlar, kendi kaynaklarımız ve hayat şartlarına göre seçimlerimiz değişebiliyor. Benim bu açılardan seçimlerim değişti. Peki ya bir psikoloji öğrencisiyken neler yaptım diye soracak olursanız buna verecek harika cevaplarım var. Tüm yaptıklarımdan bahsetmeyeceğim, size daha çok katkısı olacak kurumlardan bahsetmenin daha yararlı olacağına inanıyorum.

Psikoloji lisansını okurken neler yaptım?

1) TPÖÇG’e gönüllü olmak

Türk Psikoloji Öğrencileri Çalışma Grubu’nda lisansın ikinci senesinde İstanbul Sosyal Sorumluluk ekibinde aktif rol almaya başladım. Benim için yeni ve güzel deneyimdi. Yaptığımız kahvaltı etkinliğinde cezaevinde annesi ile kalan çocuklara oyuncak topladık, etkinlikler ve projeler hazırladık. Projelerimizden birkaçı; yine cezaevine psikoloji öğrencilerinin gittiği bir proje hazırladık, 8 mart kadınlar günü için özel bir çekim hazırladık. Lisansımın üçüncü senesinde ise reklam ve basın ekibine girdim. Burada TPÖÇG’ün reklam işleri ile ilgileniyorduk, metinleri ve sloganları hazırlıyorduk. Üçüncü senemde ise benim için en özel kısım Psinossa’da Sivil Toplum Kuruluşu Yazarı olarak yer aldım. Burada, STK’lardaki psikologlarla görüşmeye başladım. Çok özel kurumlarla birebir iletişimde bulunduğum için çok keyif almıştım.

2) Kaçuv’da aktif rol almak

Kaçuv (Kanserli Çocuklara Umut Vakfı) ile önce “Oyun Benim İlacım” projesinde hastane gönüllüsü oldum ve Marmara Eğitim Araştırma Üniversitesi’ne gitmeye başladım. Burada oryantasyon uygulandıktan sonra her hafta kanserli çocuklarla grup olarak çalışmaya başladım. “Sanatla Hayata Renk Kat” projesinde ise psikoloji ve pdr öğrencilerine özel verilen bu eğitimde yer aldım ve yine Marmara Eğitim Araştırma’da kanserli çocuklarla bireysel çalışmaya başladım. İkisi de farklı güzel deneyimlerdi fakat benim en çok problemim üst solunum yollarım ile ciddi sıkıntı yaşadığım için gidip gelmede sorunlar yaşamamdı. Burada benim gibi alerjik insanların gitmesini tavsiye etmiyorum çünkü alerji hapşırığı bile olsa oradaki insanlar tedirgin oluyor.

3) Gönüllü Stajlar Yapmak

“Evet, gönüllü stajlar yapmak mı ama nerede?” dediğinizi duyar gibiyim. Bulabildiğiniz her yerde! İnsan kaynakları, sivil toplum kuruluşlarında, özel eğitim merkezlerinde, hastanelerde, araştırma merkezlerinde, bilişim şirketlerinde veya her ne bulursanız orası. Çünkü insanın olduğu her yerde varız ve psikoloji lisansı sırasında yaşadığını farklı deneyimler emin olun, bambaşka kapılar açıyor.
Benim gönüllü çalışmalarım hazırlık ve birinci sınıfta ağırlıklı olarak medya alanındaydı. Psikoloji ile ilgili çalışmalarımı daha farklı ilerlemeyi düşünüyordum. İkinci sınıftan itibaren ise aktif olarak psikoloji alanında işler yapmaya başladım. Projeler, çalışmalar, deneyimler, okul kulüpleri, aklınıza gelebileceğiniz her yerde çalışmaya çalıştım.

Şimdi neler yapıyorum?

Bir psikolojik danışmanlık merkezinde arkadaşlarımla birlikte çalışıyorum. Kurtköy Arketip Psikoloji’de ergen ve yetişkin alanında psikolojik danışmanlık veriyorum. Bunun öncesinde ise bir bilişim şirketinde proje yönetimde aktif rol aldım, bir anaokulunda danışmanlık hizmeti verdim. Yeni hedefim ise içeriklerimi daha da ulaşılabilir kılmak adına yazmak, yeni projeler deneyimlemek ve farklı insanlarla çalışmak en büyük isteğim.

Bir bilişim şirketinde nasıl çalıştığıma gelirsek Odtü’den Bilgi Teknolojileri Sertifika Programına katıldım mezuniyetimden sonra. Bir sene sonunda projeyi teslim edip sınavlarımı da verdikten sonra mezun oldum. Tabii gerçekçi olmak gerekirse, bir altı ay daha uzattım sınavları anlamakta zorlandığım için… Fakat ODTU’ye gidip gelme maceram benim için değişikti. Bitirme projemizi big data alanında yapıp teslim ettik. Böylece bir bilişim şirketinde işe başladım.

Neyi farklı yapabilirdim?

Gittiğim kurumlardaki insanlarla daha farklı ve kişisel bir bağ kurarak gelecek adına güzel bir network edinebilirdim.
Instagram üzerindeki hesabımı aktif kullanabilirdim ve böylece şu anki düşük etkileşimlerle uğraşmak zorunda kalmazdım.
Birçok yere mail ile ulaşmaya çalıştım. Tamamen saçmalıktı! Asla tavsiye etmiyorum. Kurumları tek tek arayın ve olumlu/olumsuz staj arayışınızla ilgili cevabınızı alın.
Bulabileceğiniz her projeye katılırdım. Katıldım doğrusu ama birkaçından çekinmiştim. Örneğin; huzurevi ile ilgili gönüllü projelere katılamadım. Keşke katılsaydım diyorum şimdilerde!

Bir dönem STK yazarlığı yapmış biri olarak temiz, güvenilir ve çalışkan kurumlar nerelerdir diye sorarsanız:
Kaçuv, Yeşilay, Biriz, Çated, Pozitif Yaşam, TPÖÇG, TEGV, Todap ve TPD gibi kurumları tavsiye ederim.

Buraya kadar okuduysanız ve hala bana soru sormak istiyorsanız instagram üzerinden ulaşabilirsiniz veya buraya yorum atabilirsiniz!

Esenlikle kalın!

Psikolog Merve Ulusoy
instagram: psikolojineokur
arketip_psikoloji

--

--

Psikolog Merve

Ben Psikolog Merve Ulusoy. Acıbadem Üni psikoloji mezunuyum. Maltepe Üni. Gelişim psikolojisi yüksek lisans tez dönemindeyim. İletişim için: @psikolojineokur